Miért is csináld magad az ajándékutalványt?

(Ajándékkupon műfaj és élményvoucher dizájn)

Kézműves utalvány

A szép és tartós dokumentum örök emlék

Személyre szóló  Élmény  Egyedi design

Nekem mindig igazi fejtörést okoz az élményajándékok átadása. Noha kézenfekvő megoldás, hogy egyszerűen kinyomtatod azt a vouchert/visszaigazolást, amit a szolgáltatók digitálisan szoktak küldeni. Borítékba teszed, és kész is vagyunk.

De ki látott már szép ajándékutalványt?

Az élményajándékozás trendi

 

Néhány év alatt több tucatszor kértek meg barátaim, ismerőseim, hogy segítsek nekik és készítsek ajándékkupont egy-egy egyedi ajándékhoz. Én is egyre többször választottam ezt az ajándékozási formát. Vettem már fitnesz bérletet, utazást, wellness hétvégét, gokartozást, fotózást, sétahajózást, szépségszalonban kezelést, sőt bankkártyát, főzőtanfolyamot és versenyautózást is.

 

Mit kezdjünk a silány minsőgű ajándék voucherekkel?

 

Általában egy unalmas, rossz minőségű, szöveges igazolásról van szó.  QR kódtól kezdve az fizetendő árig minden rajta lehet. Kinyomtatod egy A4-es papírra és fekete filctollal kihúzod az árat. Hmmm. Ez így silány. Szerintem egy fapados repülőjegy beszállókártyája is szebb, mint a szolgáltatók által küldött voucher.

Az is többször előfordult már velem, hogy semmilyen nyomtatványt nem állt rendelkezésre az ajándékhoz, egész egyszerűen azért, mert egyénileg szervezett, teljesen személyre szabott meglepetéssel készült. Például ahhoz a gitároktatáshoz, amit privát úton intézünk és beszélünk meg az oktatóval, biztos, hogy nincs előregyártott ajándékutalvány.

Ha emlékezetes, személyre szóló “okiratot” szeretnél készíteni, akkor magadnak kell csinálnod. Műfaját tekintve az oklevél- névjegykártya-képeslap formai követelményeihez lehet sorolni. Információkat közöl, feljogosít valamire és grafikai szempontból illusztrált, díszített, figyelemfelhívó.

 

Ajándék neked!

 

Akinek nincs ideje és azonnal szüksége van egy szépen illusztrált ajándékkártyára, itt a gyors segítség. Elkészítettem a képen látható ajándékkártyát és borítékot. A  kép alatt lévő gombra kattintva letöltheted. (2 pdf fájlt találsz a tömörítve: az egyik a kártya, a másik a boríték).

Töltsd le és javaslom, hogy a legközelebbi gyorsnyomdában nyomtattasd ki a két pdf-et: a kártyát keményebb, a borítékot puhább papírra. A nyomdában segíteni fognak.

Neked készítettem

 

Nyomtatás után tollal írd rá a kártyára a legfontosabb részleteket, a borítékot hajtogasd meg és add át a szeretteidnek.

Ha magad szeretnéd csinálni, szívvel és lélekkel…

 

Vegyük sorba, hogyan is kezdd el:

 • Nézz körül az ingyenesen letölthető sablonok között. Bár látni fogod, hogy a piros masnis megoldás nem igazán kreatív, azonban talán találsz olyat, amiben néhány elem felhasználható.
 • Döntsd el, hogy milyen szoftverrel, alkalmazással készíted el. Kezdetben Wordben, Power Pointban, vagy ingyenes képszerkesztő programokban dolgoztam, később Photoshopban, Adobe Illustratorban vagy Indisegn-ban. Bátran állíthatom, hogy nem csak fizetős, drága szoftverekkel lehet szép munkákat készíteni. Mai napig szívesen dolgozom például az Inkscape nevű ingyenes vektorgrafikus szerkesztőben
 • Inspirálódj és keress gyönyörű grafikai munkákat: gift certificate, gift voucher, gift card néven találsz igazán szép megoldásokat
 • Puskázz nyomdai oldalakról: ötleteket is kapsz méretről, formáról, designról. Szerintem a legszebb az A/5 fekvő (210 × 148 mm) méret, ami egy álló a4-es papír fele. Ez akkora, mint egy szép képeslap, üdvözlőlap. Döntsd el, hogy egyoldalas, kétoldalas, hajtogatott, kisebb vagy nagyobb kártyát tervezel.
 • Pontosan fogalmazd meg a szöveget

 

10 tipp a tervezéshez

 

 • Legyen kontraszt: színben, méretben, formákban és betűkben
 • Az elrendezésben tarts hierarchiát, rendet és arányt
 • Az olvashatóságot mindenekelőtt tartsd szem előtt
 • Két betűtípusnál ne használj többet
 • Sose használj dőlt betűt a folyószövegben
 • Ne tölts ki minden talpalatnyi helyet, az üres térnek jelentősége van
 • A WordArt-ot használni tilos, vagyis ne halmozd az effekteket (bármilyen szoftverben is dolgozol) színátmenet, árnyék, domborulat, bevésés, mintázat, ragyogás, íveltség csoportos használatát.
 • 2-3 színnél ne használj többet. A jó színpaletta kiválasztásához trükköket itt találsz.
 • Kerüld a vibráló színpárokat
 • Másolj a legjobbakról, ezzel fejlődik a grafikai készséged.

 

Ennek tényleg van jelentősége? Nem az élmény a fontos?

 

Minden ajándékot méltó módon illik átadni. Ez az oka annak, hogy csomagolunk, aranyba, ezüstbe, szalaggal, masnival. Ünnepélyes keretek között szoktuk felköszönteni a szeretteinket és a ceremóniának igenis van jelentősége.  Az ajándék átadásának rítusát pedig mindenki szereti átélni.  Az élményajándékok nem kézzel foghatók és legtöbbször egy jövőbeni időpontra szólnak, mégis szeretnénk látni, amikor az ajándékot kibontják, rácsodálkoznak, örülnek neki.

Az egyedileg elkészített, gyönyörű ajándékvoucher már látványban is jelzi, hogy mennyire fontos nekünk az ajándékozott és minőséget, értéket képvisel, amit éppen átnyújtunk.

Szóval a válasz igen, fontos a szép ajándék kísérő kártya, ne becsüld le.

 

Szeretnél legelsőként hírt kapni a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelünkre.