Hogyan fejleszd a színérzékedet?

(SZÍNPALETTÁK KEZDŐKNEK)

Hangolódj a színekre
A szín vizuális üzenet
Színélmény Harmónia Látvány
Bevallom, hogy engem első látásra megijesztett a színek sokasága és kombinációinak végtelensége. Az egyik legnehezebb feladatnak tartom mai napig a jó színek kiválasztását. Te se becsüld le a jelentőségét. Foglalkozz vele és csiszold az érzékenységedet. Na de hogyan?

Hogyan fejleszd a színérzékedet?

 

A színekkel való kapcsolatodat legjobban úgy fejlesztheted, ha saját palettákat állítasz össze.

Kezdetben mindenképpen a fotó alapú palettákat javaslom. Ugyanis, ha megtalálod azt a fényképet, ami pontosan megfogalmazza vizuálisan, amit mondani akarsz, akkor tálcán kapod meg a színpalettát.

Hol készíthetsz színpalettát?

A webdesing és digitális grafika egyik sarkalatos kérdése a színpaletta kiválasztása. Számtalan helyen kigyűjtötték már azokat az ingyenes helyeket, ahol színpalettákat lehet összeállítani. A designerek alapeszközeiről van szó, megtalálod például itt és itt angolul.

Az én egyik személyes kedvenc helyem a Coolors.co honlapja, ahol szupergyorsan lehet szép palettákat összeállítani.

Az első próbálkozásokhoz akár egy jól sikerült családi fotót is választhatsz. Töltsd fel a Coolors.co-ra és egy kattintással kinyered a fotó 5 uralkodó színét.  Példaként én is így tettem.

Adj címet a palettádnak!

Te milyen címet adnál a képnek a színek alapján? Milyen érzetet keltenek benned az árnyalatok? Tudnál-e egy elvont fogalmat hozzákapcsolni? Remélem egyetértesz velem: ez a színpaletta maga a hamvasság, báj, romlatlanság és tisztaság.

 

Készíts palettát elvont fogalmakhoz

 

Ez a kérdés  elvezet egy következő szintre. Az  egyik legjobb módszernek azt tartom, amikor egy elvont fogalomhoz kell keresned színpalettát. Hidd el sokkal nehezebb feladat, mint elsőre hangzik. Ha van kedved, készíts palettát a következő fogalmakhoz: barátság, csend, tekintély, hírnév.

Erről a témáról írtam korábban is egy blogbejegyzést, mely elolvasható a Kreatív Webdesign Tanfolyam honlapján, a cikkben érdekes megoldásokat is találsz.

Vegyük például azt a fogalmat, hogy kaland, kihívás. Össze tudnál állítani egy színpalettát, ami ezt a két fogalmat illusztrálja? Én az alábbi két képet választottam ehhez a fogalomhoz, ahol a  sárgák és narancsok az izgalmasságot jelentik. A pirosak és a vörösek pedig a kockázatosságot sugallják.

 

Kapcsolj össze elvont fogalmakat színekkel. Távolabbi asszociációkkal is próbálkozz.

 

Kerestem az álom fogalomhoz egy színpalettát. A választott fotón egy álomfogót látsz. Mégsem azért találom helyénvalónak a a palettát, mert a motívum egyértelműen az álomra utal, hanem a fények sejtelmessége és játszi könnyedsége teszi a színeket légiessé és álomszerűvé. Amikor ezt a fotót megláttam, azonnal magával ragadt a kompozíció, a vonalak lágy mozgása és sajátos látószög.

Szerinted is lehetnének ezek egy édes álom színei?

Trükkök a jó választáshoz

 

Minden kezdő nyugodjon meg, a harmonikus színpaletták összeállításához nem feltétlenül kell festőművésznek születnünk.

Keress olyan rokon, kreatív szakmákat, ahol színekkel dolgoznak. A belsőépítészetből például nagyszerű ötleteket lehet venni.

Elárulom, velem már megtörtént, hogy belsőépítészeti fotó alapján alakult ki egy fantasztikus webdesign színpaletta. A belsőépítész a teret, a textúrákat, a színeket, a tárgyakat harmonizálja és alkot izgalmas látványt. Érdemes inspirálódni lakberendezők, designerek munkáiból.

Egy belsőépítészeti fotó az egyik kiindulási alapja a színpalettának

 

A rendezvényszervezés, divat, esküvői dekorálás, virágkötészet, smink, testfestés témakörében is gyöngyszemekre lehet lelni. A Pinteresten  művészi kompozíciókat, hangulati táblákat, igényes színtrend összeállításokat találsz, érdemes beütni a Color schemes vagy Colour palette keresőszót.

Inspirációk klasszikusoktól

 

Ha már a festőművészetet emlegettem, inspirálódj nagy művészek alkotásaiból. Olvass elemzéseket, tanulmányozz művészettörténeti korokat, ismerd meg jobban a képzőművészeti stílusokat. Nézegess más szemmel festményeket, grafikákat, falfestményeket, plakátokat. A szépművészeti műalkotások kimeríthetetlen inspirációt nyújtanak.

Paul Klee: Növények (1934) című alkotása ihletett meg és bátorkodtam kölcsönkérni lenyűgöző színeit a cikkhez.

Paul Klee: Növények (1934)

Miért is készítsünk színpalettákat?

 

Mert a színek vizuális élményt jelentenek és vonzóvá teszik a dolgokat és a környezetünket. Az első benyomásokat kb. 90 másodperc alatt dolgozza fel az agyunk, és a benyomások kétharmadát a színekre alapozzuk. Gondold át tehát, hogy mit akarsz üzenni, és keresd meg azokat a színeket, amelyek hatásosan visszatükrözik a gondolatiságot és aláfestik a mondanivalódat.

A szín vizuális üzenet, kommunikáció, élmény, látvány. Mélyülj el a színelméletekben, gyűjtsd a szemet gyönyörködtető képeket, színezz felnőtt kifestőket, és állíts össze színpalettákat.

Hamarosan jelentkezem egy olyan bejegyzéssel, ahol megmutatom, hogyan tudsz Photoshoppal színpalettát készíteni.

Addig is jó szórakozást és fejleszd a színérzékedet!

Szeretnél legelsőként hírt kapni a bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevelünkre.